Zelf Verkocht

De voordelen van een energie-audit

Wanneer je een woning renoveert, gaat het niet enkel om het verhogen van het comfort in huis. De stijgende energiekosten dwingen ons bewuster na te denken over het totaalplaatje. Maar hoe weet je zeker dat je de beste keuzes maakt binnen je budget? Een energie-audit biedt de zekerheid die je zoekt.

Wat houdt een energie-audit in?

Een energie-audit, ook wel bekend als Energieadviesprocedure (EAP), kun je vergelijken met een grondige check-up bij de dokter. Net zoals de dokter aan de hand van verschillende onderzoeken vaststelt hoe het met je gezondheid gaat, zo onderzoekt een energiedeskundige je woning van top tot teen:

Hoe is je woning thermisch geïsoleerd? Zijn er zwakke plekken in de dak-, vloer- of muurisolatie?

Hoe presteren je technieken op het gebied van verwarming, warmwaterproductie, ventilatie en hernieuwbare energie? Zijn er mogelijkheden voor verbetering?

Wat is het gewenste comfortniveau in je woning en hoe kan dit bereikt worden met minimale verwarmingskosten?

Het uiteindelijke doel van een energie-audit is om je woning zo te renoveren dat je minimaal hoeft te verwarmen en toch kunt genieten van alle gewenste comfort. Hoe slimmer en energiebewuster je renoveert, hoe hoger bovendien de potentiële doorverkoopwaarde van je woning.

Een energie-audit brengt duidelijk in kaart waar de knelpunten in je woning zich bevinden, zoals bijvoorbeeld de gebrekkige isolatie van je zolder of dak.

Hoe verloopt een energie-audit?

Enkel door de overheid erkende experts mogen een officiële energie-audit van je woning uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld een architect of een gespecialiseerd ingenieur zijn.

De energiedeskundige bestudeert je woning op basis van beschikbare documentatie, zoals woningplannen, energiefacturen en meetstaten, om zo een goed beeld te krijgen van de gebruikte materialen en de huidige energieprestaties.

Vervolgens komt de deskundige ter plaatse voor een uitgebreid plaatsbezoek. Hij inspecteert je woning zowel van binnen als van buiten en maakt daarbij gebruik van gespecialiseerde technologieën, zoals een warmtecamera om zwakke plekken in de isolatie van je gebouwschil te identificeren.

Wat is het resultaat van een energie-audit?

Op basis van zijn objectieve bevindingen stelt de energiedeskundige een eindrapport op. Hierin wordt de huidige staat van je woning in kaart gebracht:

Wat zijn de grootste verbeterpunten?

  • Welke renovatiewerken kunnen het snelst leiden tot energiebesparing en verhoogd comfort?
  • Wat zijn de geschatte kosten van de verschillende ingrepen?
  • Hoeveel energiebesparing kan je verwachten na elke ingreep?

Heb je recht op een premie?

Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest passen in bepaalde gevallen premies toe voor energie-audits. Deze premies kunnen een deel van de kosten van de audit dekken, waardoor het financieel nog interessanter wordt om een energie-audit uit te laten voeren. Informeer bij de bevoegde instanties in jouw regio om te kijken of je in aanmerking komt voor een premie.


Kortom, een energie-audit is een waardevol instrument om je renovatieproject op een slimme en duurzame manier aan te pakken. Het geeft je inzicht in de huidige staat van je woning en biedt concrete oplossingen om energie-efficiëntie te verbeteren en kosten te besparen. Met een objectief en gedetailleerd rapport in handen kun je weloverwogen keuzes maken en de beste renovatiebeslissingen nemen om je woning comfortabeler, energiezuiniger en waardevoller te maken. De investering in een energie-audit zal zich op de lange termijn terugbetalen door lagere energiekosten, hogere doorverkoopwaarde van je woning en een positieve impact op het milieu.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x